「KFC風フライドチキンの作りかた2 料理の英語 」ニューヨーク・タイムズ(英字新聞)で英語を勉強する
フライドチキン後編です。NY Times Cooking から。
バターミルク・フライド・チキン
4. Set a rack on a baking sheet or tray. Place the chicken pieces in the paper bag filled with the flour mixture and shake well to coat, or toss them in the bowl with the flour mixture to achieve a similar result.
ラック(網台)をベーキングシートかトレーに載せる。粉の入った紙袋に鶏肉を入れ、よく振って衣を着せるか、ボウルに入れて同じようにする。
5. Shake off excess flour and fry the pieces of chicken skin-side down, in batches so as not to crowd the pan, for about 5 to 15 minutes, covered by the lid. Remove the lid, turn over the chicken pieces, and cook for about 5 to 15 minutes more, uncovered, until they are cooked through and a deep golden brown. Color is as or more important than time: Watch your chicken and get it out when it's golden brown.
余分な粉を振り落とし、皮のある面を下にして、あまり混まない程度に鍋に鶏肉を入れ、蓋をして5分から15分揚げる。蓋を開け、鶏肉をひっくり返し、蓋なしで5分から15分揚げ、中まで火が通り黄金色になるまで仕上げる。時間よりも色が大事である:よくみてゴールデンブラウンになったら出す。
6. Remove chicken to the rack to drain and rest, sprinkle with salt and serve warm or at room temperature.
網に鶏肉を載せて油を切り、ねかせて、塩をかけて、温かいうちか室温で食べる。
語彙・表現
Buttermilk 米国でビスケットやホットケーキ、南部揚げ物に使う一般的な材料。家庭では牛乳1カップにレモン汁大さじ1・2か酢を入れて五分すると硬くなってくるのを使う。https://www.ambitiouskitchen.com/how-to-make-homemade-buttermilk/
Fry 〜 を炒める・揚げる fried rice 炒飯 deep fry 〜 油で揚げる
Chicken チキン chickens ひよこ達 類beef pork fish meat
Rack ラック 台 網
Baking sheet ほぼ同意= baking tray フチあり無し等
Place 〜 を置く = put
Piece ひとかけら a piece of meat
Paper bag 紙袋 買い物紙袋 plastic bag ビニール袋
Flour 小麦粉 同じ発音flower
Mixture 混ぜたもの
Shake (off) ~ 振る
Coat 覆う = cover
Toss ~ with ~ (サラダ・料理等)を混ぜる toss ~ を投げる 捨てる = throw
Bowl ボウル・お椀 plate/dish 皿 tray トレー
Achieve ~ を達成する = obtain get 得る produce 作り出す
Similar 似ている be similar to ~ = be alike ~
Result 結果
Excess 余分の
Fry 〜 を炒める・揚げる fried rice 炒飯 deep fry 〜 油で揚げる
Skin-side down 皮の付いている面を下にして
Batch かたまり 幾つかのグループ = group
So as (not) to ~ になるように(ならないように) so that they would not crowd the pan
Crowd ~ をこませる
Pan フライパン = skillet
Lid 蓋
Remove ~ を外す = take off
Turn over ~ ひっくり返す = turn ~
Uncovered 蓋無しで
Cook through 十分に料理する
Golden brown 黄金色 おいしい色の揚げ物や他の料理等に使う表現
Drain 水等を流し捨てる
Rest ~ をおく ねかす
Sprinkle ~ まく sprinkle the chicken with salt and pepper 塩コショウをふる
Serve ~ 食事に出す
Room temperature 室温
引用:2018/3/20 NY Times. 2018/3/19 Tuesday Briefing the Recipe of the day. Buttermilk Fried Chicken から抜粋。